Letní období je gastronomickou fantazií pro každého zahrádkáře, který nachází na svém políčku kouzelné plody, z nichž je možno vykouzlit všelijaké dobroty na všední i sváteční stůl.
magazín Vařečka 14.08.2016 17:00 zeleninová omáčka, čatní, paradajkyFoto: Shutterstock
Rajčatové pyré.
A dají se uvařit například i zajímavé omáčky ze zeleniny či ovoce, které doplní a zpestří letní obědový stůl, s příchutěmi, které ladí s hlavním chodem s masem i bez masa.
rybízová omáčka
Na másle upražíme z mouky světlou jíšku. Ve vývaru nebo bujónu převaříme rybíz, pak je propasírujeme přes síto a zahustíme máslovou jíškou. Podle potřeby omáčku zředíme a dochutíme cukrem. Nakonec do omáčky přidáme jogurt, do kterého jsme zašľahali žloutek a dobře promícháme.
Více receptů ze zeleniny naleznete zde
Křenová omáčka
Máslo rozpustíme, přidáme mouku, osmahneme, rozředíme vývarem a necháme sevřít. Křen očistíme, nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s rozředěnou jíškou. Do masy vlijeme zakysanou smetanu, podle chuti přidáme sůl, cukr, ocet, žloutky a omáčku za stálého míchání zahřejeme.
zázvorová omáčka
Zázvor oloupeme malým nožem a nastrouháme najemno. Z feferonky odstraníme semínka a lusk najemno nasekáme. Rozmícháme zeleninový vývar, trochu pomerančové šťávy, špetku cukru, sůl a olej. Přimícháme zázvor a feferonku. Omáčka se hodí k pečenému masu a k smažené zelenině.
Bílá cibulová omáčka
Cibuli zpěníme na másle, zalijeme vařící vodou a uvaříme doměkka. Potom cibuli společně s vývarem propasírujeme přes síto. Mouku rozmícháme se studeným masovým vývarem, přidáme propasírovanou cibuli a povaříme. Do takto připravené omáčky vmícháme smetanu, ochutíme solí a cukrem.
ČTĚTE VÍCE O jídle
Zavařování kompotů je kuchyňská paráda
Zavařování kompotů je kuchyňská paráda
Malý průvodce světem letního zavařování
Malý průvodce světem letního zavařování
Kvalitní ocet je dobrým přítelem dobrého salátu
Kvalitní ocet je dobrým přítelem dobrého salátu
Máte chuť na dýni? Takto jste ji ještě nejedli
Máte chuť na dýni? Takto jste ji ještě nejedli
Rajčatová omáčka s olivami
Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, nakrájíme na kousky, podusíme a prolisujeme. Nadrobno nakrájenou cibuli a papriku zpěníme na oleji, přidáme prolisované rajčata a nadrobno nakrájené olivy bez pecek, osolíme, opepříme paprikou, podlijeme vínem a dusíme několik minut.
Jablečná omáčka
Kysanou smetanu, najemno nastrouhané jablko, několik lžic nastrouhaného křenu podle chuti a nasekaný kopr postupně smícháme a dochutíme solí. Vychlazenou jablečnou omáčku podáváme ke grilovanému masu, k rybám, pečeným bramborám, ke grilované zelenině nebo k čerstvým salátem.
Srnčí řízky s jablky a brusinkami
potřebujeme:
4 řízky ze srnčího kýty, olej, 40 g másla, 1 jablko, citronová šťáva nebo 2 PL bílého vína, 2 lžíce brusinek, 2 zrnka pepře, zrnko nového koření, kousek bobkového listu, sůl
postup:
- Řízky po obvodu nařízneme na třech místech, naklepeme, potřeme olejem, uložíme na sebe do misky, opepříme a necháme v chladničce několik hodin (nejlépe přes noc) odležet.
- Z oloupaného jablka vykrojíme jádřinec, jablko nakrájíme na čtyři kroužky, pokapeme je vodou, citronovou šťávou nebo vínem, případně poprášíme cukrem a podusíme. Řízky osolíme, prudce opečeme z obou stran na rozehřátém oleji a přendáme na vyhřáté talíře.
- Část oleje z pánve slijeme, přidáme máslo a několik lžic vody, za stálého míchání vyvaříme šťávu a podlijeme ní řízky. Naskládáme na ně dušené jablka a do otvorů po jádřinců vložíme brusinkový kompot.